Skip links

Contorizare/citiri contoare

We are here to answer any question you may have.

Măsurarea cantității de apă consumată de către clienții Companiei de Apă Someș se realizează cu ajutorul contoarelor de branșament.

Contorul de branșament este aparatul de măsurare a consumului de apă, montat în căminul de branșament al imobilului (situat, de regulă, la limita de proprietate) și reprezintă ultima componentă a rețelei publice de distribuție a apei. Contoarele de branșament sunt în administrarea operatorului de apă fiind interzisă orice intervenție din partea clienților sau a unor terțe persoane asupra lor.

Citirea contoarelor

Compania de Apă Someș realizează citirea contoarelor de branșament astfel:

  • Lunar, în zona urbană;
  • La un interval de 2-3 luni în zonele rurale. În lunile în care nu se citește contorul, consumul de apă este estimat în baza istoricului de consum, urmând să se efectueze regularizarea la citirea contorului.
Tipuri de contoare

Pentru măsurarea consumului de apă, se utilizează contoare mecanice și contoare electromagnetice. În cazul contoarelor mecanice, citirea acestora se realizează prin accesarea căminului de branșament și citirea cifrelor de pe cadranul contorului.

Contoarele electromagnetice pot fi citite fără accesarea căminului de branșament transmițând indexul automat către un terminal. Pe lângă facilitarea citirii indexului, acest tip de contoare prezintă și avantajul de a stoca informații privind evoluția consumului de apă la locația în care este montat.

Contor mecanic

Contor electromagnetic

Verificarea metrologică înainte de scadență, la solicitare expresă a clienților

Conform prevederilor legale în vigoare contoarele de branșament sunt scadente la verificarea metrologică la interval de 7 ani. Compania de Apă Someș înlocuiește aceste contoare și le supune verificării metrologice în laboratoare de metrologie acreditate.

În cazul în care clientul are suspiciuni privind acuratețea înregistrărilor contorului de branșament, poate solicita, în mod expres, verificarea metrologică înainte de termenul legal prevăzut de actele normative în vigoare (7 ani). În acest caz, cf. art. 2.6.5 din Normativul-cadru din 1993 privind contorizarea apei și a energiei termice la populație, instituții publice și agenți economici, aprobat prin Ordinul nr. 29/1993 al MLPAT, ”În cazul verificărilor făcute la cererea abonatului, acesta va trebui să suporte cheltuielile ocazionate de verificare, dacă se dovedește că aparatul înregistrează corect sau dacă înregistrează în favoarea abonatului. Dacă se dovedește că aparatul nu funcționează corect sau înregistrează în favoarea distribuitorului, cheltuielile vor fi suportate de acesta.

Diferențe consum

De cele mai multe ori, diferențele dintre contorul de branșament și suma contoarelor de apartament, pot rezulta, în principal, din unul sau dintr-o combinație a următorilor factori, fără ca aceștia să fie limitativi:

  • Clasa de precizie inferioară a contoarelor de apartament comparativ cu contorul de branşament. Contoarele de bransament ale CASSA au de regulă clasa C (cea mai înaltă) de precizie, în timp ce mare parte din contoarele de apartament, au clasa de precizie A (cea mai slabă) sau cel mult B. Aceasta înseamnă că apometrul CASSA înregistrează cea mai mare parte a cantității de apă ce trece spre utilizator, în timp ce contoarele de apartament, de precizie inferioară, pot permite, de exemplu, ca pe un robinet ne-etanș să curgă chiar fire subțiri de apă fără să fie înregistrate. La fel la un vas WC;
  • Tipurile de contoare de apartament nu sunt de același tip (firmă) între ele și nu sunt de același tip cu contorul de branșament;
  • Desele cazuri ivite în practică demonstrează că pierderile de apă pe instalațiile interioare pot, prin cumulare, să fie semnificative, fără a fi înregistrate de contoarele de apartament. Ele pot fi cauzate de avarii ale sistemului de distribuție interioară sau de instalații ne-etanșe. De exemplu, un singur fir de apă cu diametrul de doar 2 mm care scapă pe un singur robinet sau vas WC ne-etanșe – neînregistrat de contorul de apartament – poate duce la o pierdere de până la 18 mc (!) pe lună. Pentru comparatie, o persoană consuma teoretic în medie doar cca. 3-4 mc de apă rece într-o lună.
  • Nerespectarea cu strictețe a poziției de montare a contoarelor de apartament indicată de producător (de regulă, orizontal cu ecranul în sus pentru clasele B și vertical pentru cele de clasă A). Un contor instalat chiar ușor înclinat duce la alterarea suplimentară a corectitudinii înregistrării consumului, prin încadrarea în clase de precizie inferioare. Cea mai mica deviere a poziției de montare, determină creșterea semnificativă a acestui debit de pornire, însemnand că o mult mai mare cantitate de apă trebuie să treacă prin contor până când acesta începe să înregistreze. Aceasta înseamnă cantități de apă care nu sunt înregistrate pe contoarele individuale dar, prin cumulare, sunt înregistrate de contorul de branșament.
  • Decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branșament de către CASSA și data citirii contoarelor de apartament.
  • Consumuri abuzive ale unor locatari care alterează intenționat înregistrarea contorului propriu de apă. Între practicile cele mai des întalnite în acest sens se regăsesc umplerea vanei sau a rezervorului WC cu un firicel de apă care nu este înregistrat de contorul de apartament și apoi folosirea acesteia pentru diversele scopuri gospodărești; blocarea contorului de apartament prin diverse metode sau chiar inversarea poziției lui de montare etc. Toate aceste consumuri abuzive sunt însă înregistrate, prin însumare, pe contorul de branșament, singurul rezultat fiind amplificarea suplimentară a diferențelor (deja existente datorită ne-etanșeității instalațiilor interioare) dintre suma contoarelor de apartament și contorul C.A.S.S.A.

 

Pierderi pe instalațiile interioare

This website uses cookies to improve your web experience.