Skip links

Concursul „Apa pe care o vrem”

We are here to answer any question you may have.

Muzeul Apei “Leonida Truță” aparținând Companiei de Apă Someș S.A. este din  anul 2017 co-inițiator și membru fondator al Rețelei Globale a Muzeelor de Apă (WAMU-NET). 

Începând cu anul 2019, Rețeaua globală a muzeelor de apă a lansat concursul de premii pentru tineret ”Apa Pe Care O Vrem (The Water We Want)” prin care s-a solicitat tinerilor elevi cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani să împărtășească perspectiva lor despre moștenirea apei și schimbările climatice prin desene, fotografii și videoclipuri. Elevi, profesori și muzee de apă din toată lumea au participat la concurs cu mult entuziasm și lucrări creative deosebite.

Compania de Apă Someș S.A., prin Muzeul Apei și în calitate de membru al WAMU-Net, a organizat edițiile naționale ale concursului internațional ”Apa pe care o vrem. Subiectele edițiilor au fost stabilite la nivel internațional în corelație cu temele anuale ale Zilei Mondiale a Apei și cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a Națiunilor Unite, în particular ODD, nr.6.

Kit concurs "Apa pe care o vrem" editia 2024

  • Prima ediție

    În perioada Octombrie 2019 – Martie 2020 s-a desfășurat prima ediție a concursului ”Apa Pe Care O Vrem (The Water We Want)” ...

  • A doua ediție

    A doua ediție a concursului s-a desfășurat în perioada Aprilie - Iunie 2021 sub titlul ”Îndrăgita mea moștenire a apei” și Obiectivul de Dezvoltare durabilă nr 6- Apa pentru toți (Agenda 2030 a Națiunilor Unite)”...

  • A treia ediție

    A treia ediție a avut loc în perioada Noiembrie 2021 – Mai 2022 sub titlul ”De la moștenire la viitor” având ca obiectiv explorarea moștenirilor noastre cu multiple fațete ale apei ...

  • A patra ediție

    A parta ediție a concursului ”Apa pe Care o Vrem” s-a desfășurat în perioada Ianuarie - Iunie 2023 și a avut ca spop punerea în valoare a sensibilității artistice a tinerilor legată de varietatea infinită a temei Apei și a problemelor cu care aceasta se confruntă în zilele noastre.

Locul I la secțiunea Desen acordată în cadrul ediției a patra a concursului

Apa – Sursa vieții

Apa, atât pentru oameni cât și pentru toate celelalte  vietuțtorare ale planetei reprezină o resursă fără de care viața nu ar fi posibilă. Nu putem exprima în cuvinte cum ar araăta planeta dacă nu ar mai exista apa, iar acest desen prezintă în linii mici frumusețea existentă pe Terra datorită apei și, de asemenea, cum ”o picatură“ de apă poate salva numeroase vieți, deși oamenii rămân inexpresivi în fața darurilor pe care apa continuă să le ofere pământului. Picătura de apă din jurul planetei noastre przentă în desen reprezintă protecția și grija pe care apa ne-o oferă, înconjurând pământul ca un fel de strat protectiv, care nu lasă pământul să piară odată cu trecerea timpului. Brazii sugerează adevarata frumusețe a naturii, aceasta fiind viu colorată în nuanțe de verde, o frumusețe aparte care nu ar putea fi prezenta dacă apa nu ar ajuta natura. Robinetul prezintă o sursă de apă care alimentează toate darurile naturii și nu doar nevoile omului, fiind un “izvor” interpretat sub  forma unei surse de alimentare prezentă în casele tuturor oamenilor, evidentiind faptul că viața pe Terra există datorită epei, deoarece apa este izvorul vieții, doar o picatură de apă poate face diferența între viață și moarte.

În cadrul fiecărei ediții a concursului, înscrierea s-a realizat prin intermediul unităților școlare, respectiv al învățatorilor și profesorilor, astfel încât să fie asigurate condițiile privind protecția copiilor și ale datelor cu caracter personal ale acestora.

Toți câștigătorii și mențiunile speciale, împreună cu toate înscrierile preselecționate intern de către membrii WAMU-NET, sunt prezentate într-o expoziție online digitală, unde pot fi răsfoite lucrările de artă produse de participanți și poveștile pe care le povestesc.

This website uses cookies to improve your web experience.