Skip links

POIM – Instalare centrală electrică fotovoltaică

We are here to answer any question you may have.

”Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană (UE) din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020”

Beneficiar: Compania de Apă Someș S.A.

Cod proiect: SMIS 158266

Programul Operaţional Infrastructura
Mare 2014-2020

Apel: Utilizarea energiei regenerabile la nivelul operatorilor regionali de apă

Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile,

 

Obiectivul Specific 11.1: Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul întreprinderilor, în vederea scăderii consumului de energie din surse convenţionale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul OR

 

Contract de finantare nr. 2258/28.06.2023
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 23.412.104,98 lei cu TVA
Valoarea totală eligibilă 19.705.534,07 lei
Valoarea neeligibila inclusiv TVA: 3.706.570,91 lei
Valoarea necesară de finanțare nerambursabilă este 18.523.202,03 lei reprezentând 94% din valoarea totală eligibilă, din care: 85% Fondul de coeziune (15.744.721,74 lei) şi 15% Buget de stat (2.778.480,29 lei)
Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni respectiv intre data de 20.10.2022 si 31.12.2023.

 

Obiectivul general al proiectului este contribuția la obținerea independenței energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu.
Scopul investiției este de a valorifica potențialul solar, cu consecințe benefice atât asupra mediului, prin utilizarea energiei electrice produse din surse regenerabile, cât și prin prisma beneficiilor de ordin financiar, reprezentate de scăderea cheltuielilor cu energia electrică.

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Creșterea siguranței în alimentarea cu apă;
  • Reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • Creșterea capacității nou instalate de producere a energiei din surse regenerabile (instalații cu panouri solare fotovoltaice);
  • Construirea de centrale electrice fotovoltaice în 6 locații.

Prin implementarea proiectului, energia electrică generată cu ajutorul centralei fotovoltaice va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenționale pentru asigurarea producției, cu impact mai redus asupra mediului.

 

Prin implementarea proiectului se estimează scăderea costurilor cu energia electrică, cu aproximativ 6.334.567 lei, iar emisiile anuale de gaze cu efect de seră vor scădea de la 4.308,88 echiv. tone de CO2 la 3.054,63 echiv. tone de CO2 /an.

 

Producerea de energie electrică prin conversie fotovoltaică a energiei solare nu provoacă emisii de substanțe poluante în atmosferă și fiecare kWh produs prin sursa fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3–0,5 kg de CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră) rezultate din producerea unui kWh prin metoda tradițională termoelectrică.

 

În urma estimărilor de consumuri și a parametrilor de funcționare a principalelor instalații din fluxul tehnologic, se propune ca măsură de reducere consistentă a consumului de energie primară și implicit a costurilor cu energia, implementarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru autoconsum, cu posibilitatea de injecție în rețea.

 

Prin implementarea centralei fotovoltaice se poate obține o cantitate însemnată de electricitate, ce poate acoperi consumul de bază în instalațiile proprii, reducând în acest mod consumul de energie primară din rețea. Acoperirea vârfurilor de consum de energie electrică va fi asigurată din rețeaua existentă de alimentare cu energie electrică.

Amplasament:  
Stația de epurare Cluj-Napoca;
Uzina de Apă Sursa Florești;
Stația de captare-tratare Bologa;
Stația de epurare Zalău;
Stația de epurare Dej;
Stația de epurare Gherla. 

This website uses cookies to improve your web experience.
Home
Account
Cart
Search