Laboratoarele de la stația de tratare Gilău și cel al Stației de Epurare Someșeni, precum și cele de la sucursale au fost permanent modernizate în vederea asigurării conformării cu standardele în domeniu, încadrate cu personal calificat și dotate cu aparatură modernă.
Politica privind calitatea în Laboratoarele de Analize Ape ale Companiei de Apă Someș, potrivit politicii privind managementul calităţii, se axează pe conformarea cu cerinţele standardului de referinţă SR EN ISO 17025:2005.
LABORATOR ANALIZE APE STATIA DE TRATARE
LABORATOR ANALIZE APE STAȚIA DE EPURARE
Laboratorul de Analize Ape Statia de Tratare a intrat în funcţiune la data de 14.05.1973 în cadrul RAJAC Cluj deservind necesarul de analize de apă brută şi potabilă.
Laboratorul de Analize Ape Stația de Tratare efectuează analize pentru apă potabilă, apă de suprafaţă şi apă subterană. Pentru a putea efectua analize de apă potabilă recunoscute de Ministerul Sănătăţii, Laboratorul a fost înregistrat în Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile al Ministerului Sănătăţii pentru prima dată în anul 2007, înregistrarea actualizându-se din doi în doi ani.
Pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor clienţilor externi şi pentru a-și demonstra competenţa, Laboratorul de Analize Ape a fost pentru prima dată acreditat RENAR în data de 20.07.2009, fiind reacreditat la intervale de 4 ani.
Laboratorul Analize Ape Staţia de Epurare s-a înfiinţat, în cadrul RAJAC Cluj, în luna Ianuarie 1977, odată cu intrarea în funcţiune a Staţiei de Epurare din municipiul Cluj Napoca, având ca obiect de activitate efectuarea analizelor de apă şi nămol din staţie.
În timp, activitatea laboratorului s-a extins, datorită necesităţii de monitorizare a calităţii apelor uzate provenite de la agenţii economici racordaţi la reţeaua de canalizare, datorită necesităţii prevenirii poluării accidentale (monitorizarea principalelor noduri din reţeua de canalizare a oraşului) precum şi datorită solicitărilor clienţilor.
În anul 2003 s-a finalizat extinderea şi modernizarea laboratorului, iar din anul 2009 laboratorul este acreditat de Asociaţia de Acreditare din România – RENAR. Laboratorul este reacreditat RENAR la intervale de 4 ani.
În anul 2013, prin „Programul de Extindere şi Reabilitare Staţia de Epurare Cluj” s-a finalizat procesul de reorganizare şi modernizarea a laboratorului. Ca urmare s-au amenajat noi săli de analiză destinate tehnicilor analitice și s-a achiziționat aparatură de ultimă generație: analizor TOC/TN, spectrofotometru de Absorbtie Atomică, Gaz Cromatograf cu detectori FID și ECD etc. Activitatea laboratorului s-a extins cu determinare de noi indicatori.
Laboratoarele dispun de toate resursele necesare executării de încercări de calitate în condiţii optime pentru asigurarea calităţii rezultatelor:
- personal calificat, cu studii corespunzătoare, instruire permanentă, aptitudini pentru efectuarea încercărilor;
- laboratoare de analiză corespunzătoare, care permit efectuarea corectă a încercărilor;
-
· metode de analiză standardizate adecvate încercărilor pe care le efectuează, validate în laborator;
-
· echipamente de măsurare de ultima generatie corespunzătoare pentru pentru efectuarea corectă a încercărilor, etalonate şi verificate metrologic;