Skip links

Alimentare cu apă

We are here to answer any question you may have.

Societatea noastră cumpără apa brută din surse de suprafață (în principal lacuri de acumulare) sau subterane, o transportă prin aducțiuni la stațiile de tratare sau la instalațiile de clorinare aferente surselor subterane unde este supusă unor procese complexe de purificare în vederea potabilizării, o transportă prin magistrale în localități unde, în funcție de necesități este pompată și/sau stocată în rezervoare și apoi o distribuie prin rețelele publice clienților.

Apa brută prelevată din surse este analizată înainte de a intra în stațiile de tratare, este analizată din oră în oră, 24 de ore pe zi, în stațiile de tratare, iar apa potabilă distribuită prin rețele publice este prelevată și analizată zilnic dintr-o multitudine de puncte aleatoare ale sistemului.

Buletinul zilnic de calitate a apei este postat pe pagina web a societății, unde poate fi consultat sau descărcat.

Surse de apă

Compania preia apa din surse de suprafață cum sunt lacurile Tarnița și Vârșolț sau din surse subterane (puțuri, drenuri) cum este sursa subterană Florești.

Compania de Apă Someș administrează un sistem zonal deservit de sursa de suprafață Tarnița de unde apa este potabilizată la stația de tratare Gilău.

Apa produsă în stație este distribuită în 3 municipii și orașe (Cluj-Napoca, Gherla, Dej) și majoritatea localităților rurale în aval de localitatea Gilău până dincolo de municipiul Dej.

Orașul Huedin este deservit de un sistem micro zonal din care se alimentează și câteva localități rurale adiacente.

În județul Sălaj, sistemul zonal Vârșolț deservește municipiul Zalău și orașul Șimleu Silvaniei, iar orașele Jibou și Cehu Silvaniei sunt deservite de surse subterane.

Compania de Apă Someș are în aria de acoperire și localități deservite de surse locale care sunt vulnerable la efectele schimărilor climatice (secetă, caniculă, îngheț).

Prin investițiile derulate, Compania derește conectarea a cât mai multe localități la sistemele centralizate astfel încât să elimine vulnerabilitatea alimentării cu apă a acestora și discontinuitățile furnizării apei la locuitori.

Sursa de apă Tarnița

Tratarea apei

Stația de tratare Gilău (județul Cluj) a fost modernizată prin etape succesive de investiții, ultima finalizându-se în anul 2010, iar în perioada 2022-2023 se desfășoară noi lucrări de modernizare în cadrul programului de investiții POIM.

Stația de tratare Vârșolț (județul Sălaj) a fost modernizată în perioada 2008-2013. 

Sursele subterane aferente alimentării cu apă a localităților Huedin, Jibou și Cehu Silvaniei au fost modernizate în perioada 2008-2013.

Stația de tratare Gilău

Aducțiuni și magistrale

Aducțiunile și magistralele sunt conductele de mari dimensiuni care transportă apa brută de la surse spre stațiile de tratare sau instalațiile de clorinare (în cazul surselor subterane) sau de la stațiile de tratare spre localități (sau între localități).

În perioada 2008 – 2011 a fost construită o nouă aducțiune de 22 de km între Gherla și Dej astfel încât și locuitorii Dejului și a zonei rurale înconjurătoare să poată beneficia de apă potabilă de excelentă calitate provenită din lacul Tarnița și potabilizată la Stația de tratare Gilău.

În aceiași perioadă, 8 km ai aducțiunilor cu diametrul de 1.400 mm dintre Gilău și Cluj-Napoca au fost de asemenea reabilitați, precum și 9,9 km ai aducțiunii Sălsig-Ulciug care alimentează Cehu Silvaniei.

Un avantaj îl constituie faptul că datorită condiţiilor geografice, de exemplu, cele două fire ale magistralei Gilău – Cluj-Napoca funcţionează gravitaţional. De asemenea, o alta magistrală importantă, Vârşolţ – Zalău, funcţionează de asemenea, în cea mai mare parte, gravitaţional, ceea ce reduce costurile necesare pompării.

În cadrul Programului de investiții POIM se realizează ceea ce va fi una dintre cele mai lungi aducțiuni de apă potabilă din România, care va transporta apa de o calitate foarte bună, produsă la Stația de tratare Gilău, până în județul Sălaj.

Rezervoare

Rezervoarele sunt necesare pentru compensarea variaţiilor de debit orar, pentru cazurile de avarii şi pentru asigurarea debitului necesar stingerii incendiilor, şi asigură de regulă cca. o treime din consumul maxim zilnic. Un numar variabil de rezervoare a fost construit/reabilitat în cadrul fiecăruia din cele cinci programe majore de investiții derulate de Companie din 1997 până în prezent.

În perioada 2008 – 2013, în cadrul ultimului program de investiții, au fost construite sau reabilitate complet 19 rezervoare.

În cadrul Programului de investiții POIM, se construiesc și se reabilitează alte rezervoare de alimentare cu apă. Vezi www.poim.casomes.ro

Stații de pompare apă potabilă

Stațiile de pompare apă potabilă sunt necesare acolo unde datorită configurației terenului, sau unde în anumite perioade orare (de consum mare) apa nu poate ajunge gravitațional.

Rețele de distribuție

În anul 1991, compania avea în adminsitrare aproximativ 350 km rețele de distribuție, cea mai mare parte în Cluj-Napoca.

Prin cele 5 programe de investiții derulate începând cu anul 1997, s-au reabilitat circa jumătate din rețelele vechi și s-au construit sute de kilometri de rețele noi, în particular în zonele rezidențiale nou apărute.

This website uses cookies to improve your web experience.
Home
Account
Cart
Search